Akai S950

HxC Floppy Emulator Akai Keyboards/Samplers support
Post Reply
andyfox
Posts: 3
Joined: Sat Nov 09, 2019 1:48 pm

Re: Akai S950

Post by andyfox »

Hello, thanks for your reply.
I did some tests but still, no luck.

Strange thing no1
I tried to unplug the cable from the drive and plug again it, apparently nothing changed.
Only one thing I noted after replug of power cable:
before, the drive did not load properly and I got only black squares on the HxC LCD. :?:
Now it apparently is working...

Strange thing no2 is:
before the tech intervention, as soon as I switched on the Akai S950, it started loading the HFE (floppy) and all the samples.
Now, nothing happens.

When I try to load ANY .hfe image, I get the same result:
"OOPS! Disk in unprepared, you must FORMAT it....."

I tried formatting the HFE, formatting goes smoothly.
When I try to reload the same disk I format, same result: "OOPS! Disk in unprepared, you must FORMAT it....."

I am also using the disks downloaded from HxC official website.
A real nightmare.

Anybody has an idea?

Andy

Jeff
Site Admin
Posts: 7257
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: Akai S950

Post by Jeff »

andyfox wrote:
Tue Nov 12, 2019 1:10 am
Hello, thanks for your reply.
I did some tests but still, no luck.

Strange thing no1
I tried to unplug the cable from the drive and plug again it, apparently nothing changed.
Only one thing I noted after replug of power cable:
before, the drive did not load properly and I got only black squares on the HxC LCD. :?:
Now it apparently is working...
Nothing strange to me : The power cable connector is/was bad/oxidized.
andyfox wrote:
Tue Nov 12, 2019 1:10 am

Strange thing no2 is:
before the tech intervention, as soon as I switched on the Akai S950, it started loading the HFE (floppy) and all the samples.
Now, nothing happens.

When I try to load ANY .hfe image, I get the same result:
"OOPS! Disk in unprepared, you must FORMAT it....."

I tried formatting the HFE, formatting goes smoothly.
When I try to reload the same disk I format, same result: "OOPS! Disk in unprepared, you must FORMAT it....."

I am also using the disks downloaded from HxC official website.
A real nightmare.

Anybody has an idea?

Andy
Are you sure that your power supply was serviced / replaced ? Can you check the +5v voltage ?
Is your HxC "modded" with the additional resistor ?

andyfox
Posts: 3
Joined: Sat Nov 09, 2019 1:48 pm

Re: Akai S950

Post by andyfox »

Hello Jeff, thanks for reply and sorry for the late.
Yes the HxC is modded with the right transistor.
I am going to have my Akai S950 checked again for the right voltage and will post here the results.
Maybe the "new" (in reality old, since I changed it years ago..) LED display in my AKAI is taking too much energy from the PSU? :(

Thanks
Andy

hima
Posts: 1
Joined: Thu Dec 12, 2019 11:22 am

Re: Akai S950

Post by hima »

Hi, I can't seem to find a guideline on installation. Does such a thing exist? I can't solder so I'm trying to get a sense of how easy this is to complete...

lasscimmiabeat
Posts: 12
Joined: Fri Feb 28, 2020 7:01 pm
Location: rome

Re: Akai S950

Post by lasscimmiabeat »

jandoe wrote:
Mon Feb 14, 2011 12:18 am
Finally I was able to make some floppy dumps. Sorry for the delay.
They can be downloaded here: http://jandoe.de/akai_s950_floppy_dumps.zip

regards
Jan
hi jan the link are broken please re-up
tnx man..

DerekvanBeelen
Posts: 1
Joined: Wed Jul 01, 2020 11:27 pm

Re: Akai S950

Post by DerekvanBeelen »

Hi All,

I also had to go through the whole run. Didnt got the disk working for 4 years.
In the end the cable on the emulator was the other way around...

But still a problem:
Now I can enter the Disk Menu on the Akai. But when I try to save a program it mentions unformatted.
The latest firmware is installed and on the SD Card are the HXCSDFE.CFG and the DSKA0000.hfe files.

I checked the SD Card, it is in (Ms Dos) FAT 32. But still same Unformatted error.
Then I tried to format the card on the S950 in the disk menu but then the error is Unlock the Sd card even though it's unlocked.

Any idea's what I can do to save on the SD card for the first time????

btw; The Emulator is akai resistor modded.

Jeff
Site Admin
Posts: 7257
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: Akai S950

Post by Jeff »

DerekvanBeelen wrote:
Thu Jul 02, 2020 2:06 am
Hi All,

I also had to go through the whole run. Didnt got the disk working for 4 years.
In the end the cable on the emulator was the other way around...

But still a problem:
Now I can enter the Disk Menu on the Akai. But when I try to save a program it mentions unformatted.
The latest firmware is installed and on the SD Card are the HXCSDFE.CFG and the DSKA0000.hfe files.

I checked the SD Card, it is in (Ms Dos) FAT 32. But still same Unformatted error.
Then I tried to format the card on the S950 in the disk menu but then the error is Unlock the Sd card even though it's unlocked.

Any idea's what I can do to save on the SD card for the first time????

btw; The Emulator is akai resistor modded.
Use the Akai zip content :
https://hxc2001.com/download/floppy_dri ... Images.zip

And check that the ribbon is correctly connected.

Post Reply