AKAI S01

HxC Floppy Emulator Akai Keyboards/Samplers support
Post Reply
Ohmen52
Posts: 17
Joined: Fri Aug 05, 2011 10:25 pm

AKAI S01

Post by Ohmen52 » Tue Aug 30, 2011 12:14 am

Success!! Got an AKAI S01 sampler working with HcX emulator. :D

Jeff
Site Admin
Posts: 6465
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: AKAI S01

Post by Jeff » Tue Aug 30, 2011 7:09 am

Ohmen52 wrote:Success!! Got an AKAI S01 sampler working with HcX emulator. :D
How exactly ? (Floppy dump ? Floppy image used ? Jumper settings / Floppy interface mode ? The floppy cable need to be reversed ?)
:D :?:

(and don't hesitate to post some pictures/videos ;) )

Ohmen52
Posts: 17
Joined: Fri Aug 05, 2011 10:25 pm

Re: AKAI S01

Post by Ohmen52 » Thu Sep 01, 2011 12:04 pm

My little "how to":
--------------------------------------------------------------------
AKAI S01 (OS Ver. 1.0) floppy disk data:

Double sided, 80 Tracks (0 - 79), 10 sectors, 500kbit/s, MFM
Total: 1600 sectors, 1638400 bytes
--------------------------------------------------------------------

1. Create an image from real floppy disk with Omni Flop 2.3b! => http://www.shlock.co.uk/Utils/OmniFlop/OmniFlop.htm
(Disk format: AKAI S-Series HD-Disk)

2. In HcXFloppyEmulator 1.6.9.0 load this image as RAW file with a.m. disk settings. RPM = 300, Sectors size = 1024, Auto GAP3 (standard)

-------------------------------------------------------------------------------------------
HFE file interface mode:
Auto (Generic Shugart)

Hardware Jumper settings:
Atari ST/Amiga/Shugart jumper settings: Drive A, ID0, no reversed floppy cable!
-------------------------------------------------------------------------------------------

Hope this will be helpful to other users.

darkpromenade
Posts: 1
Joined: Mon May 02, 2016 12:29 am

Re: AKAI S01

Post by darkpromenade » Mon May 02, 2016 12:33 am

Hi,

I know this thread is a little old, but............

I'm interested in giving this a go as the drive of my S01 has failed.

Could you go into more details about how to create the image of the disk? Any chance you could post up the image? When I use Akaidisk to read my previously formatted disks it produces an error, so I'm not sure I have any succesfully formatted disks. Either that or my PC drive is also failing.

Many thanks

gcipriani
Posts: 6
Joined: Sat Dec 08, 2018 12:24 am

Re: AKAI S01

Post by gcipriani » Sat Dec 08, 2018 1:19 pm

Hy !

I'm new and I write to you for help on akai s01 and gotek drive.

I've bought from a guy a gotek drive to install on my S01. He sent me it but don't work ! The drive show always and error: "E34". If i try the format, i see always F_F and after E34.

The guy don't answer me (!!!) and I've contacted Jean Francois Del Nero. I've bought the last version of firmware, I've installed it and now the display show me "HxC" with a stick in the drive and "Nor" without stick. Perfect. But I see always "Pro" when I try to format the stick.

Del Nero sent me the image files but they are for the S950 and not work.

Where I can found the files for the S01 ? I've received the S01 from my cousin, with the floppy drive damaged, and he don't sent me the floppy disk for to find the images :(

Can you help me?

Jeff
Site Admin
Posts: 6465
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: AKAI S01

Post by Jeff » Sat Dec 08, 2018 5:49 pm

gcipriani wrote:
Sat Dec 08, 2018 1:19 pm
I've bought the last version of firmware, I've installed it and now the display show me "HxC" with a stick in the drive and "Nor" without stick. Perfect. But I see always "Pro" when I try to format the stick.
Use the indexed mode ! As i said please use the indexed config file and rename it HXCSDFE.CFG !

https://hxc2001.com/download/floppy_dri ... Images.zip

See the troubleshooting :

viewtopic.php?f=33&t=1683#p18293
:arrow: This doesn't work : I see "NOR" on the display when inserting the USB stick

The emulator is in "NORmal mode".

Since you don't have any OLED or LCD screen, you need to use the indexed mode or the "autoboot" mode if you have an Amiga/Atari ST/CPC.
In this mode you must use the indexed config file and name the files images DSKA0000.XXX, DSKA0001.XXX, DSKA0002.XXX (replace XXX by the original file extension.) See the usage page for more details.

gcipriani
Posts: 6
Joined: Sat Dec 08, 2018 12:24 am

Re: AKAI S01

Post by gcipriani » Sat Dec 08, 2018 10:30 pm

Jeff wrote:
Sat Dec 08, 2018 5:49 pm

Use the indexed mode ! As i said please use the indexed config file and rename it HXCSDFE.CFG !
Already done. I see the location 001, 002, etc on the stick but don't save the files (always PRO on display when I try it)

See the troubleshooting :
Ok. I will try to read it

thanks

Giulio

gcipriani
Posts: 6
Joined: Sat Dec 08, 2018 12:24 am

Re: AKAI S01

Post by gcipriani » Sat Dec 08, 2018 10:44 pm

Jeff wrote:
Sat Dec 08, 2018 5:49 pm

See the troubleshooting :
Nothing of useful.

I think that my dir on the stick is correct.
Immagine.jpg
Immagine.jpg (137.19 KiB) Viewed 3047 times
The drive write the stick (I have reinstalled the firmware and in a procedure the drive write one file on the stick).

The problems isn't the drive (I think) but the protocol between the drive and the S01.

The reason can be one of this:

- the type of file (I'm using the files for the S950. Is correct?)
- setup not correct in the drive (for the protocol interface). How I can to verify it?
- an hardware setup wrong on the gotek (I must to modify sime shunts?)

I don't found other answers to my questions :( :( :(

Giulio

Jeff
Site Admin
Posts: 6465
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: AKAI S01

Post by Jeff » Sun Dec 09, 2018 12:37 am

What is displayed on the gotek screen with the usb stick inserted ?

Is the green led always lit ?

the interface mode need to be set to generic shugart (use the attached cfg file attached)
HXCSDFE.CFG.zip
(218 Bytes) Downloaded 110 times
And the jumper need to set to S0. (remove all others jumpers)

gcipriani
Posts: 6
Joined: Sat Dec 08, 2018 12:24 am

Re: AKAI S01

Post by gcipriani » Sun Dec 09, 2018 2:18 pm

Ok. When the stick is inserted, the led at right is green (always on) and, on the display, I see the text "rib". The size of the stick is 8 gb

Jeff
Site Admin
Posts: 6465
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: AKAI S01

Post by Jeff » Sun Dec 09, 2018 4:22 pm

gcipriani wrote:
Sun Dec 09, 2018 2:18 pm
Ok. When the stick is inserted, the led at right is green (always on) and, on the display, I see the text "rib". The size of the stick is 8 gb
"rib" + led always on : floppy connection problem : Reconnect the floppy ribbon to the right way. It is not connected correctly. the
This is explained in the troubleshooting post :

viewtopic.php?f=33&t=1683#p18293

gcipriani
Posts: 6
Joined: Sat Dec 08, 2018 12:24 am

Re: AKAI S01

Post by gcipriani » Sun Dec 09, 2018 6:17 pm

Done! Great! It's all ok! Your help was been really useful. I have removed the shunt (not i correct position) but the connnector, really, is rotate by 180 degrees... Thanks a lot Jeff!!!!!!

teevee
Posts: 127
Joined: Sun Nov 03, 2013 7:21 pm

Re: AKAI S01

Post by teevee » Sat Jun 15, 2019 10:09 am

Ohmen52 wrote:
Thu Sep 01, 2011 12:04 pm
My little "how to":
--------------------------------------------------------------------
AKAI S01 (OS Ver. 1.0) floppy disk data:

Double sided, 80 Tracks (0 - 79), 10 sectors, 500kbit/s, MFM
Total: 1600 sectors, 1638400 bytes
--------------------------------------------------------------------

1. Create an image from real floppy disk with Omni Flop 2.3b! => http://www.shlock.co.uk/Utils/OmniFlop/OmniFlop.htm
(Disk format: AKAI S-Series HD-Disk)

2. In HcXFloppyEmulator 1.6.9.0 load this image as RAW file with a.m. disk settings. RPM = 300, Sectors size = 1024, Auto GAP3 (standard)

-------------------------------------------------------------------------------------------
HFE file interface mode:
Auto (Generic Shugart)

Hardware Jumper settings:
Atari ST/Amiga/Shugart jumper settings: Drive A, ID0, no reversed floppy cable!
-------------------------------------------------------------------------------------------

Hope this will be helpful to other users.

Do you have a blank image, which you could share?

Post Reply