HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

General discussion forum - for all that doesn't fit in any other category.
Post Reply
SergLLL
Posts: 11
Joined: Fri Feb 23, 2018 1:38 pm

HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by SergLLL » Sun Mar 18, 2018 7:03 pm

Hello,
sorry for my English.

I could not install the bootloader in PIC18F4620
What I did:
1) Installed PIC18F4620 in the programmer (MiniPro v.6.60)
2) Booted - bootstrap.hex
3) I inserted the PIC18 in HxC
4) LED "LED D2" - blinks, "LED D1" - it shines constantly.
5) Connect USB TTL 5V - "LED D2" - shines constantly.

and get a connection error or load error
**************************
Screen "SecSerialBridge.exe" :

Link is UP
Device detected. (1 unit(s) left)
Download failed. Please retry.
Status: Starting -> Status: Error - > Status: Download failed. Please retry -> .......
Status: 0/100 ... 32/100 ... and OFF!
may be
Status: 0/100 ... 15/100 ... and OFF!
may be
Status: 0/100 ... 98/100 -> Error and OFF!
farther
Link is UP ! and OFF!

Any successful download is hardened by an ERROR!
Image

Status: 0/100 ...12/100...86/100... 98/100 -> Error And so many, many times!
The microcontroller does not work, you need to re-load the programmer - Booted - bootstrap.hex.
After reprogramming, it all starts again. And again ERROR...ERROR...ERROR...
**************************

For the sake of experiment I made a breadboard - all the same, there are no changes - at the end of the bootloader error!

I tried different COM ports (2/3/16/18)
I tried different USB - RS232 TTL 5V adapters:
FTDI232 TTL 5V- no result
FTDI232 TTL 3V3- no result
PL2303TA TTL 5V - no result
TX to RX / RX to TX
Memory 23K256 - installed
Power 5V and 3V3 - very stable.
I tried another mikorontroller, tried another memory 23K256 - no result.

I tried different computers - there is no result.
Windows 7 32bit / Windows XP 32 bit


What am I doing wrong?
Can the PIC18 be incorrectly loaded Program by HEX?
Maybe I got a broken bootloader in the archive by mail?


All I did was look in this folder. There are video and pictures.

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

I hope for any help.

Jeff
Site Admin
Posts: 5683
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by Jeff » Sun Mar 18, 2018 7:30 pm

Sound like there is an hardware problem, and regarding how is used the uC i am not surprised. This can be a quartz or power problem (Decoupling issue and/or ground reliability problem.)

Have you tried to program it on the final pcb ?

how do you power the board ?

Also : Are you using a wifi network ?

Have you tried to play with the fuse options in the MiniPro software ? : Disable MCLRE, BOREN1, BORV1 and FCMEN.

SergLLL
Posts: 11
Joined: Fri Feb 23, 2018 1:38 pm

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by SergLLL » Sun Mar 18, 2018 8:45 pm

Power is stable, it is a switching power supply + 5V/3A.
There is no pulsation on the power bus.

I do not have the final version (copy) of the PCB SDcard HxC. I have my own PCB.
I do not doubt my PCB.

Yes, I'm using a network Wi-Fi
I'll try to using a network Ethetnet (cable).

I'll try to Disable MCLRE, BOREN1, BORV1 and FCMEN.

The results will be reported.
Thank you!

Jeff
Site Admin
Posts: 5683
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by Jeff » Sun Mar 18, 2018 9:39 pm

Ok i have checked the server log and it seems that the pic send a packet with a checksum error.
Is the TX line from the PIC ok ? no signal ringing on the TX line coming from the PIC ?
Is the quartz stable at 10Mhz ? PIC decoupling ok ?

Can you try to power the board with the +5V output of the FTDI/USB dongle instead of the power supply ?

SergLLL
Posts: 11
Joined: Fri Feb 23, 2018 1:38 pm

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by SergLLL » Mon Mar 19, 2018 1:36 am

Jeff wrote:
Sun Mar 18, 2018 9:39 pm
Ok i have checked the server log and it seems that the pic send a packet with a checksum error.
Is the TX line from the PIC ok ?
Yes
Jeff wrote:
Sun Mar 18, 2018 9:39 pm
no signal ringing on the TX line coming from the PIC ?
No, the signal is pure (good)
Later I will make all the pictures of signals.
Jeff wrote:
Sun Mar 18, 2018 9:39 pm
Is the quartz stable at 10Mhz ?
I watched the oscilloscope, everything is fine, pure sine wave 13 and 14 pinout (=10 Mhz, may be 9.999988.. MHz)
Jeff wrote:
Sun Mar 18, 2018 9:39 pm
PIC decoupling ok ?
Yes.
I have a SDcard HxC rev. A. And it works. I took the microcontroller from rev.A and Booted - bootstrap.hex Then put it back - version A works again.
I tried 4 different microcontrollers PIC18F4620. I tried 3 different SRAM 23k256
Jeff wrote:
Sun Mar 18, 2018 9:39 pm
Can you try to power the board with the +5V output of the FTDI/USB dongle instead of the power supply ?
This is a great idea, I did not think about it!
But it does not work either.I already tried this.

I using a network Ethetnet (cable) (not Wi-Fi) , I turned everything Wi-Fi off at the apartment (TV, over PC, over smartphone) - only my cable and FTDI - no result.

Later I'll try the bootloader (TX & RX) from Arduino or STM32.
This is the last thing I can do.

I put ferrite rings on the USB cable, I tried different USB cables - no result.

I'll try to Disable MCLRE, BOREN1, BORV1 and FCMEN. - no result.

I tried various programmers (Chinese, JDM) I tried different soft for programmers IC-Prog, PICPgm, Chinese soft - no result.

But I do not lose hope, because I want to buy 3 more licenses :)

Jeff
Site Admin
Posts: 5683
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by Jeff » Mon Mar 19, 2018 8:50 am

Stop trying, you have definitively a problem. At each try the server got a bad checksum from the PIC at the beginning. the PIC to USB serial way is not reliable.
A last try is to change the serial buffer size of the in the usb serial COM port properties window.

Otherwise i will provide you a bootstrap not using the quartz and using a different bitrate, we will see if this solve the issue...

Jeff
Site Admin
Posts: 5683
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by Jeff » Mon Mar 19, 2018 9:23 am

I have checked again your configs bits from your screenshot, and those appears completely wrong.
For some reasons your software don't load properly them from the hex file.
I sent you by email the right values to use.

i am even surprised that the pic can connect to the server with these bad settings...

SergLLL
Posts: 11
Joined: Fri Feb 23, 2018 1:38 pm

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by SergLLL » Mon Mar 19, 2018 10:32 am

Thanks, I'll try the new settings of the configuration bits.

SergLLL
Posts: 11
Joined: Fri Feb 23, 2018 1:38 pm

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by SergLLL » Mon Mar 19, 2018 9:12 pm

Hello,
I changed all the fuses - no result.
Status: 0/100 ... 98/100 -> Error and OFF!

First power supply - PIC + SRAM are connected. In memory 23K256 pulses are received.
Then the LED starts blinking - it means the memory SRAM is a working.

Tried to give pulses of RX and TX through the buffer (7414 / 2 gates/ not inverse) - no result (Error).

I connected the real RS232 from EasyAVR5 (RS232 to 5V TTL) - no result (Error).

1) It remains to find another programmer.
2) Find another Internet line.

Next pictures

Oscillator 10 MHz:
Image

RX:
Image

TX FTDI232 to PIC18:
Image

RS232 to 5V TTL:
Image

5V power line (AC) pulse normal (ripple within normal limits):
Image

PIN 1 23K256
Image
***

SergLLL
Posts: 11
Joined: Fri Feb 23, 2018 1:38 pm

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by SergLLL » Tue Mar 20, 2018 9:22 pm

Uploaded a new bootstrap. Now fuses are installed automatically.
Previously was:
Status: 0/100 ... 98/100 -> Error and OFF!

Now looped:
Status: Starting ... 0/100 ... Starting ... 0/100 ... Starting ... 0/100 ... Starting ... 0/100 ... infinitely round

Image

Real RS232 from EasyAVR5 (RS232 to 5V TTL)

Programmator TL866CS http://www.autoelectric.cn/en/tl866_main.html

Image

In the next few days I will buy new PIC18F4620 and try them.

*******************

But, all 3 microcontrollers PIC18F4620 - in working order.
I loaded the firmware for rev. A and all 3 are working (for HxC rev.A).
But I do not want to "rev.A" - I want a "rev.C". Later, when everything will work, I will explain why I need "rev.C"

Image

SergLLL
Posts: 11
Joined: Fri Feb 23, 2018 1:38 pm

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by SergLLL » Fri Mar 23, 2018 9:27 am

I bought new microcontrollers PIC18F4620 - there is no result.
I think that the software "SecSerialBridge.exe" can not connect to the COM port. With any COM port.

I tried several RS232 converters in TTL (USB -> RS232 TTL, RS232 -> TTL) - and I could not get the connection.
I tried ALL of the COM-port settings.
I even made a self-made adapter RS232 -> TTL - no connection.

Any other software (Terminal v1.9b, HyperTerminal, PuTTY, CnCTerm, HTerm and many others) - perfectly connect with any my adapters. From this I conclude that my adapters are working.
Image

I made a lot of changes to the computer: disabled \ included some Windows services, full disconnected the firewall, full disabled the antivirus - software "SecSerialBridge.exe" does not see the COM port or can not connect to the Internet.

I was doing ping xx.xxx.xxx.xx - all transmission packets go well.


I used 4 computers:
1) Windows XP 32bit
2) Windows 7 32dit (2 different)
3) Winwows 7 64dit

Maybe the software "SecSerialBridge.exe" is only for "STM32 USB HxC Floppy Emulator" ???
............................................................

Jeff
Site Admin
Posts: 5683
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by Jeff » Fri Mar 23, 2018 11:04 am

There is a good news : according to the server there is no more checksum error !
i have probably made a mistake while generating the files. Let me check this on the real hardware this week-end. (tomorrow or sunday).

SergLLL
Posts: 11
Joined: Fri Feb 23, 2018 1:38 pm

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by SergLLL » Sun Mar 25, 2018 3:47 pm

Jeff wrote:
Fri Mar 23, 2018 11:04 am
Let me check this on the real hardware this week-end. (tomorrow or sunday).
Excellent!!! Everything is working!
Thanks, Jeff!

After changing the bootstrap and the serial bridge - the installation bootstrap was excellent!

Image
*
Image
*
Image
*
I used the development board and USB-FTDI232
Powered +5V from the FTDI (but most likely this is not important)
*
Image
*
THENKS AGAIN !!!
*

SergLLL
Posts: 11
Joined: Fri Feb 23, 2018 1:38 pm

Re: HELP! SecSerialBridge software - ends with an error.

Post by SergLLL » Wed Apr 04, 2018 6:39 pm

Sorry, but the video is in Russian.
https://www.youtube.com/watch?v=4Lg-MuJkl0Y

Post Reply