GEM S2/S3 and Turbo models

HxC Floppy emulator support for all others Keyboards/Samplers...
Mapyx
Posts: 12
Joined: Sat Jan 05, 2019 11:42 am

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Mapyx » Sat Jan 05, 2019 10:06 pm

Jeff wrote:
Sat Jan 05, 2019 8:02 pm
You don't have the HxC Firmware so the HxC tools and files will not work.
if you want to get the firmware : https://hxc2001.com/store
you need a tll usb serial converter to reprogram the device.
tll...
I have a TTL serial converter... MDRRS3232M v.1.1,
I think it can work ...


Thanks!

Can I pay it via PayPal?

Jeff
Site Admin
Posts: 6301
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Jeff » Sun Jan 06, 2019 11:15 am

Yes credit card and paypal payment are supported.

Mapyx
Posts: 12
Joined: Sat Jan 05, 2019 11:42 am

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Mapyx » Sun Jan 06, 2019 8:07 pm

ok, bought!
now I have to flash my Gotek device...

but...

Please, can anyone help me to understand connection?
[...]
-> Connect your serial adapter to the device and to the PC. (GND,RX,TX,+5V)
Note 1: To power the device, you can use a external +5V source or the +5V coming from your USB adapter.
Note 2: Cross connect your serial adapter to the device : TX wire to the RX pin, RX wire to the TX pin.
[...]

VCC to J3: OK
Then.... Where are RX TX GND etc on the GOTEK FDD EMU? :?:
how-to.png
how-to.png (126.89 KiB) Viewed 1371 times
could someone draw the right links over the image? so that it is fool proof. :wink:
Thanks Thanks Thanks Thanks Thanks Thanks

Jeff
Site Admin
Posts: 6301
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Jeff » Mon Jan 07, 2019 7:32 am

Here it is :
how-to.jpg
how-to.jpg (116.34 KiB) Viewed 1354 times

Mapyx
Posts: 12
Joined: Sat Jan 05, 2019 11:42 am

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Mapyx » Mon Jan 07, 2019 10:42 am

Awesome! Thank you :D

Mapyx
Posts: 12
Joined: Sat Jan 05, 2019 11:42 am

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Mapyx » Mon Jan 07, 2019 2:30 pm

Hi, I tried to flash it.
but it always stays on LINK IS UP! :|
only the first time he wrote that he did not recognize the device.
I checked the connections and they are ok.
is it also necessary to connect the 34-pin ribbon to the same computer?
jumpers should not be moved, right?

Jeff
Site Admin
Posts: 6301
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Jeff » Mon Jan 07, 2019 9:03 pm

Mapyx wrote:
Mon Jan 07, 2019 2:30 pm
Hi, I tried to flash it.
but it always stays on LINK IS UP! :|
only the first time he wrote that he did not recognize the device.
I checked the connections and they are ok.
is it also necessary to connect the 34-pin ribbon to the same computer?
jumpers should not be moved, right?
Is the TX/RX fields increasing ?

Mapyx
Posts: 12
Joined: Sat Jan 05, 2019 11:42 am

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Mapyx » Mon Jan 07, 2019 10:09 pm

yes

Jeff
Site Admin
Posts: 6301
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Jeff » Mon Jan 07, 2019 11:26 pm

Mapyx wrote:
Mon Jan 07, 2019 10:09 pm
yes
both ? is the drive powered ? what is the chip on you serial adapter board ?

Mapyx
Posts: 12
Joined: Sat Jan 05, 2019 11:42 am

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Mapyx » Tue Jan 08, 2019 12:00 am

On com 3 both;
on com1 only tx
Yes the drive is powered (display 3 digit 000)
Chip is MAX3232 CSE1041

Jeff
Site Admin
Posts: 6301
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Jeff » Tue Jan 08, 2019 1:31 am

Mapyx wrote:
Tue Jan 08, 2019 12:00 am
Yes the drive is powered (display 3 digit 000)
if you have put the boot0 the drive shouldn't display anything ! i think that you haven't set the boot0 strap.

Mapyx
Posts: 12
Joined: Sat Jan 05, 2019 11:42 am

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Mapyx » Tue Jan 08, 2019 10:57 am

you're right, there was a false contact between VCC and J3.
I arranged it.
Now the display remains off.
But the status always on LINK IS UP! and after about a minute he writes that he does not recognize the device.
I think I should buy one flashed ready to go with your firmware...

Jeff
Site Admin
Posts: 6301
Joined: Fri Oct 20, 2006 12:12 am
Location: Paris
Contact:

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by Jeff » Tue Jan 08, 2019 11:56 pm

Is both RX/TX increasing ?
Try to reset the drive. Some units have some issue to enter in DFU/programming mode.

FlavioB
Posts: 1
Joined: Tue May 21, 2019 8:23 am

Re: GEM S2/S3 and Turbo models

Post by FlavioB » Fri May 24, 2019 7:37 pm

Hi all!
I'm about to pull the trigger and install either a Gotek or a Lotharek drive in my S2 Turbo.
Can anybody tell me how I need to proceed to convert all my old floppy disks into disk images to move over to an SD card for Gotek/Lotharek?
Also: which drive should I get? Any relevant differences?
Thanks,
Flavio.

Post Reply